Världsutställningarna i Paris

I dagens värld är turism vanligt, och sevärdheter världen över är bara en billig flygbiljett bort. Förr i tiden var det dock andra puckar. Under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal var visserligen världsutställningarna någonting som alla kunde uppskatta, problemet var bara att det varken fanns möjlighet eller medel att ta sig dit. Lyckligtvis finns många av dessa utställningar kvar än idag och kan avnjutas på nytt av den moderna turisten med Frankrike och Paris som resmål. Det kändaste exemplet är nog Eiffeltornet, som än idag reser sig högt över den mytomspunna staden. Man hade nog knappast kunnat ana när La Tour Eiffel byggdes att det skulle bli Frankrikes mest välkända nationalsymbol.

I följande artikel ska vi undersöka några av dessa världsutställningar närmare och förklara deras historiska innebörd. Det är lätt att glömma att världsutställningar pågår än idag. Vårt fokus som människor har skiftat från det fysiska till det virtuella. Turism har som sagt dessutom blivit en mycket vanlig företeelse. Att länder skapar diverse turistattraktioner ses därför inte längre som någonting extraordinärt. Om du inte når den “digitala löpsedeln”, hur ska man då veta vad man missar? I vilket fall som helst så kan du som resande enkelt köpa biljetter till världsevenemang på Hellotickets. Följ länken för att läsa mer.

Varför finns det världsutställningar?

Paris stod för flera av dessa evenemang omkring  sekelskiftet 1900. Parisarna och fransmännen briljerade med sin ingenjörskonst och artistiska förmåga och tog världen med storm. Imponerande nog står som sagt många av dessa utställningar kvar än idag!

Dessa utställningar gav länder möjlighet att presentera sin tekniska och konstnärliga förmåga  i ett sammanhängande format. Det är viktigt att komma ihåg att sent 1800-tal och tidigt 1900-tal var den industriella revolutionens höjdpunkt. Den industriella revolutionen kulminerade nämligen strax därefter i form av halvledaren. Denna uppfinning gav i sin tur upphov till informationssamhället – den digitala världen. Därefter har världsutställningarna blivit allt mer tekniskt inriktade..

I världsutställningarna kunde man se allt möjligt. Allt från stora byggnader och nöjesparker (t.ex pariserhjulet) till innovationer som telefonen, hissen och nya intressanta maträtter (t.ex Heinz Ketchup). Förmågan att kunna hålla en parad bestående av sin nations mest imponerande framsteg inför hela världen var också ett ypperligt tillfälle att stärka sin geopolitiska ställning. Teknisk kapacitet kan direkt översättas till militär förmåga  – vilket vi efter första och andra världskriget fått mer än klart för oss.

Det är viktigt att komma ihåg att när man pratar om “världsutställningar” utifrån ett historiskt perspektiv, menar man främst utställningar som Europeiska länder. Numera är världsutställningarna bra mycket mer “internationella” än vad de var för hundra år sedan. Värdlandet för världsutställningen 2010 var till exempel China. Den kommande världsutställningen 2025 kommer att äga rum i Japan – antagligen någonting som var svårt att föreställa sig för de europeer som påbörjade traditionen.

Moderna världsutställningar har även en tendens att vara mer specialiserade. Numera är världen så teknologiskt specialinriktad att det är svårare för gemene man att uppskatta teknologiska framsteg. Framsteg som görs i dag har också en tendens att vara mer subtila och inte lika ytligt extraordinära som förr, vilket dämpar allmänhetens intresse avsevärt. Under tidigt 1900-tal var det verkligen som att uppleva en helt ny värld när man fick bevittna dessa evenemang och storslagna monument.

Exempel på världsutställningar i Paris

1889

Titeln på de flesta världsutställningar som hållits i Frankrike är Exposition Universelle, (bokstavligen “universell utställning”). År 1889 firades hundraårsjubileet av den franska revolutionen (1789). Det är härifrån Eiffeltornet, som också var utställningens huvudmoment, kommer. Planen var inledningsvis att tornet skulle rivas tjugo år efter utställningen, men tack vare att tornet kom att användas även som kommunikationsmast, fick det stanna kvar.

1900

Frankrike stod även för sekelskiftets världsutställning år 1900. I samband med denna världsutställning inträffade också de olympiska spelen. Vid det här laget hade flera världsutställningar ägt rum i Paris (detta var den femte) och utställningen präglades främst av stilen Art Nouveau. Några av de mest välkända utställningarna här var dieselmotorer, filmer med ljud och pariserhjulet. Eiffeltornet fick återigen spela en central roll i utställningen.

1937

Världsutställningen i Paris som ägde rum mellan 25 maj och 25 november 1937 hade en något utförligare titel: Exposition Internationale des arts et techniques dans la vie moderne. Google Translate kan nog hantera den bättre än oss! Här fick varje land som ingick sin egen paviljong att pryda bäst de ville. Den här världsutställningen är främst känd för sina symboliska kontraster. Här ingick nämligen både Nazityskland och Sovjetunionen sida vid sida – 8 år innan den slutgiltiga konfrontationen 1945.